#sayasukabaca

Jaman sekarang, kita harus bisa menguasai berbagai bahasa selain bahasa dari negara kita sendiri. Buat kamu yang ingin mempunyai keahlian multilingual, @markasbuku punya referensi buku "Kosa kata penting Rusia-Indonesia-Inggris". Penasaran dengan bukunya? Langsung pesan aja di @markasbuku harganya cuma Rp 35.000
.
.
.
.

#buku #bukumurah #bukubagus #novel #bukuanak #bacabuku #baca #jualbuku #indonesia #book #bahasa #rusia #bookstagram #bukubestseller #sayasukabaca #sayasukabacabuku #kedaibukuonline #sayajualbuku #kedaibuku #ulatbuku #bukuagama #bukuonline #tokobukuonline #ulatbukumalaysia #bhfyp
Buku buku di Jejak Tarbiah

Boleh klik di sini terus www.wasap.my/60129134496

#bukujejaktarbiah #jejaktarbiah #bukujejaktarbiah #jtbangi #bukujt #bukuremaja #bukufilusuf #bukukembara #kembarabuku #membaca #malaysiamembaca #malaysiamembaca #kedaibukubangi #bandarbarubangi #kajang #sg.tangkas #bangi #bukubangi #bukubestseller #bukubestbangi #bukuhamkamalaysia #bukuhamka #jejaktarbiah #sayajualbuku #sayasukabaca #surirumah #surirumahmembaca #surirumahbergaji #surirumahberjaya
I’m A Backpacker: France

Bonjour

Apa lagi selain ucapan itu yang akan memudahkan urusan  kita semasa di Perancis?

Sekiranya kita ada pelancong yang mencari keindahan musim, musim mana yang sesuai dengan kita? Musim bunga memang seindah-indah musim. Pemandangan kampung akan penuh dengan bunga. Di bahagian mana pemandangn yang paling indah? Yang berbaloi dengan kos yang akan meninggi?

Bagaimana sekiranya musim sejuk yang membuatkan kos menjadi murah? Hey, kita Malaysia tidak ada salji. Bermain dengan salji itu adalah satu idaman. Tetapi di mana?

Mungkin kita bukan pencari musim, tetapi seorang pelancong seni dan sejarah. Di mana kita perlu melawat untuk melihat karya-karya seni dan tapak sejarah yang terkenal di Perancis.

Ataupun kita cuma pengkagum menara Eifel. Mahu menikmati suasana romantis kota Paris. Bagaimana mahu menikmati semua itu dengan tenang, selamat, dan murah?

Biar buku ini yang menguruskannya. Anda hanya perlu sediakan wang dan tandakan cuti di kalendar.
Kandungan

BAB1 TENTANG PERANCIS

BAB2 MUSIM-MUSIM DI PERANCIS

BAB3 BAGAIMANA CARA KE PERANCIS

BAB4 SURVIVAL SKILL

BAB5 MENJELAJAH PERANCIS
Ulasan

Buku ini memang sesuai untuk mereka yang 'kaki travel'. Banyak panduan dan cara bagaimana persediaan yang perlu kita buat semasa disana dan banyak lagi. Lengkap dengan gambar sepenuhnya berwarna. Memang berbaloi kalau dapat baca buku ini.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #sukamembaca #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #putehpress #iamabackpacker #imabackpackerfrance #zikrullahismail #bukutravel #travel
I’m A Backpacker: Japan

Kita mungkin fasih English, tetapi itu bukan satu kelebihan yang bermakna apabila di Jepun. Maka, apa perlu kita buat?
Makanan di Jepun adalah antara yang wajib dicuba dan dirasai sendiri. Pun begitu, di Jepun tidak ada cop Halal Jakim. Matilah kita?
Pengangkutan awam di Jepun adalah antara yang tercanggih dan terefisyen di dunia. Cumanya semua macam kompleks sangat. Jadinya bagaimana nak manfaat?
Itu hanya sebahagian daripada persoalan yang ada dalam kepala kita. Jangan bimbang, jawapan-jawapannya ada dalam buku ini.
Anda hanya perlu nikmati pengembaraan di Negara Matahari Terbit ini. Selebihnya, biar buku ini uruskan.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #sukamembaca #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #putehpress #iamabackpacker #imabackpackerjapan #kamalzharif #bukutravel #travel
I’m A Backpacker: Germany

Jerman ni macam terngiang-ngiang saja di telinga. Banyak kali dengar. ... Tapi itulah. Setakat dengar saja. Tak terasa nak pergi. Tak ada pulak dalam senarai negara mesti dilawati. … Tapi lepas Backpackers Korea dan Eropah, ada buku ni. Jadi mesti ada sebab KENAPA Jerman? Kenapa ada orang, bila dah pergi Jerman sekali, pergi lagi dan lagi? Tak ada negara lain dah? Kenapa ada yang duduk Jerman terus? … Rasanya Jerman ni, kes dia adalah 'tak kenal, maka tak cinta'. … Bila kau dah kenal dia, kau akan tanya, “Kenapalah aku tak tahu benda ni dari dulu lagi?” Kau mula tak dapat kawal diri. Kau terbayang-bayang Altstadt, Obersee, dan Königssee. … Yang kau pegang ni, buku ini, adalah detik pertama pandangan kau dan Jerman; rasa yang berpindah daripada mata, jatuh ke hati.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #sukamembaca #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #putehpress #iamabackpacker #imabackpackergermany #khairulabdullah #bukutravel #travel
Meski ngantuk tetap paksa baca bukunya ya, bukan buku yang membuatmu ngantuk apalagi kamu menjadikan ngantuk sebagai alasan untuk tidak baca buku.

#buku #bukumurah #novel #bukubagus #bukuislami #bacabuku #jualbuku #baca #book #indonesia #sastra #bukuanak #bookstagram #bukuagama #islam #bukuislam #bukubestseller #sejarah #puisi #sayajualbuku #hijrah #bukuonline #kedaibukuonline #kedaibuku #ulatbuku #sayasukabaca #tokobukuonline #sayasukabacabuku
🔖 Detail Paket Referensi Islam :⁣⁣
⁣⁣
📚 Minhajul Muslim⁣⁣
⁣⁣
Penulis : Syaikh Abu Bakar Jabir al-Jaza’iri⁣⁣
Penerbit : Insan Kamil⁣⁣
⁣⁣
Menyajikan ilmu dan ajaran Islam secara ringkas serta menyeluruh baik masalah aqidah, ibadah, muamalah dan akhlak. Cocok dipakai rujukan hidup sehari-hari seorang muslim.⁣⁣
⁣⁣
📚 Bulughul Maram⁣⁣
⁣⁣
Penulis : Al-Hafizh Ibnu Hajar al-Asqalani.⁣⁣
Penerbit : Insan Kamil⁣⁣
⁣⁣
Mengumpulkan hadits-hadits tentang fiqih dan muamalah sehari-hari. Penting bagi Anda mempelajarinya karena Ittiba atau mengikuti Rasul harus dibangun diatas ilmu.⁣⁣
⁣⁣
📚 Riyadus Shalihin⁣⁣
⁣⁣
Penulis : Imam An-Nawawi⁣⁣
Penerbit : Insan Kamil⁣⁣
⁣⁣
Menyajikan kumpulan hadits-hadits seputar adab dan akhlaq sehari-hari serta perbaikan hati. Dengan membacanya, Anda akan merasakan keteduhan hati dan kebahagiaan jiwa layaknya singgah di taman-taman Surga.⁣⁣
⁣⁣
📚 Kumpulan Hadits Shahih Bukhari dan Muslim⁣⁣
⁣⁣
Penulis : Muhammad Fu’ad Abdul Baqi⁣⁣
Penerbit : Insan Kamil⁣⁣
⁣⁣
💰 Harga : 536.400⁣⁣
⁣⁣
🎁 Free 2 pcs Dzikir Pagi Petang Al-Qahthan⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

☎ Info dan Pemesanan :⁣

Wa : 081293233988
.
@raihanstore.co
@raihanstore.co
@raihanstore.co
Pernah tidak merasa hampa atas segala pencapaian yang telah kita raih? Kebanggaan yang semu, kebahagiaan yang kosong, kepuasan yang sejenak.
.
.
.
.
Sebuah kolaborasi epic dengan @halaman.indonesia
.
.
____________________________
Jam Kehidupan
Open PO | 15-28 Feb 2019
Pemesanan : 085729617264
Harga Rp 53.000
____________________________
.
.
.
.
.
#buku #bukumurah #novel #bukubagus #bacabuku #jualbuku #baca #book #indonesia #sastra #bookstagram #puisi #bukubestseller #sayajualbuku #bukuonline #kedaibukuonline #kedaibuku #ulatbuku #sayasukabaca #tokobukuonline #sayasukabacabuku #bhfyp #febrikurniawan #jamkehidupan #halamanindonesia
Aruna dan Lidahnya⁣⁣⁣
Penulis: Laksmi Pamuntjak⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Aruna dan Lidahnya adalah surat cinta Laksmi Pamuntjak kepada dunia kuliner Indonesia.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Aruna Rai; 35 tahun, belum menikah. Pekerjaan: Epidemiologist (Ahli Wabah), Spesialisasi: Flu Unggas. Obsesi: Makanan.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Bono; 30 tahun, terlalu sibuk untuk menikah. Pekerjaan: Chef. Spesialisasi: Nouvelle Cuisine. Obsesi: Makanan.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Nadezhda Azhari; 33 tahun, emoh menikah. Pekerjaan: Penulis. Spesialisasi: Perjalanan dan Makanan. Obsesi: Makanan.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Ketika Aruna ditugasi menyelidiki ksus flu unggas yang terjadi secara serentak di delapan kota seputar Indonesia, ia memakai kesempatan itu untuk mencicipi kekayaan kuliner lokal bersama kedua karibnya. Dalam perjalanan mereka, makanan, politik, agama, sejarah lokal, dan realita sosial tak hanya bertautan dengan korupsi, kolusi, konspirasi, dan misinformasi seputar politik, kesehatan masyarakat, namun juga dengan cinta, pertemanan, dan kisah-kisah mengharukan yang mempersatukan sekaligus merayakan perbedaan antarmanusia.⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
For Order:⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
WA: 0812 1763 3514⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Line: @wjo8176o (gunakan tanda @ pada bagian depan)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣⁣
#keranjangbukukita #kedaibukuonline #sayasukabaca #kedaibuku #bukukiri #kedaibukumurah #pecintabuku #tokobukumurah #tokobukuonline #tokobukumurahonline #tokobukudiskon
Reposted from @bukujejaktarbiah -
Set suri ummah membaca:

1. Juz amma : RM60
2. Projek Bibliofil : RM25
3. Uztazah zaman dulu dulu: RM25

Jumlah pelaburan yang keluarga : RM 110

Percuma postage

Terhad 5 set sahaja. Boleh pm di sini
#bukujejaktarbiah #jejaktarbiah #bukujejaktarbiah #jtbangi #bukujt #bukuremaja #bukufilusuf #bukukembara #kembarabuku #membaca #malaysiamembaca #malaysiamembaca #kedaibukubangi #bandarbarubangi #kajang #sg.tangkas #bangi #bukubangi #bukubestseller #bukubestbangi #bukuhamkamalaysia #bukuhamka #jejaktarbiah #sayajualbuku #sayasukabaca #surirumah #surirumahmembaca #surirumahbergaji #surirumahberjaya
THE NAKED TRAVELER 8 : THE FAREWELL⁣
Penulis: TRINITY⁣
⁣⁣⁣⁣
Dalam edisi terakhir dari seri The Naked Traveler ini, kita melihat perjalanan panjang Trinity menuliskan rekaman perjalanannya menggenapi kunjungan ke-88 negara di dunia.⁣

Trinity menumpahkan hal-hal seru, yang bikin senang, kesal, geli, haru, sedih, dan bikin nagih - semua lagi-lagi menularkan virus untuk traveling. Dari perjalanan menyaksikan pesona Iceland yang overrated, menikmati megahnya alam Afganistan dari perbatasaan saat road trip di Asia Tengah, merasakan atmosfer Islam di Iran, menderitanya menjadi traveler difabel, hingga mencoba peruntungan kencan online di Eropa.⁣

Simak juga curhatan pembaca setia yang hidupnya berubah setelah membaca seri The Naked Traveler. Kali ini dua di antaranya turut berkontribusi menuliskan pengalaman mereka dalam bab #TNTEffect yang menambah keseruan buku ini.⁣

The Naked Traveler is over, but its spirit is immortalized right here, in print, forever.⁣
⁣⁣⁣⁣
For Order:⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
WA: 0812 1763 3514⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Line: @wjo8176o (gunakan tanda @ pada bagian depan)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
#keranjangbukukita #kedaibukuonline #sayasukabaca #kedaibuku #bukukiri #kedaibukumurah #pecintabuku #tokobukumurah #tokobukuonline #tokobukumurahonline #tokobukudiskon
I’m A Backpacker Journal USA

Amerika tak semestinya sama seperti yang kau sangka. Perjalanan 80 000km Hannah merentasi 50 negeri di USA

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #sukamembaca #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #putehpress #iamabackpacker #imabackpackerjournalusa #hannahonearth #bukutravel #travel
I’m A Backpacker: United Kingdom

Ada penyokong Manchester United, yang turun ke lapangan terbang London, sedangkan jauh lebih mudah sekiranya turun ke lapangan terbang Manchester.
Ada yang kata darurat dan terpaksa makan makanan tidak halal, sedangkan UK adalah antara negara yang banyak menjual makanan halal.
Ada yang rasa bosan, hanya berlegar-legar di kota, sedangkan UK mempunyai kawasan countryside antara yang tercantik di Eropah.

Senarai 'kerugian' ini sebenarnya lebih panjang, dan buku ini bertujuan bagi memadamkan segala 'kerugian' yang mungkin anda alami.

Segala panduan dan tip disusun rapi. Sehingga, kita berasa tahu segala-galanya tentang UK. Jadi adakah ia akan menjadikan anda seperti melancong dengan travel agency? Tidak sama sekali.

Panduan dan tip di dalam buku ini tidak akan menjadikan 'nikmat' backpacker itu berkurangan, malah ia menambah jauhnya perjalanan, dan memberi sensasi tambahan kepada anda sebagai backpacker

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #sukamembaca #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #putehpress #iamabackpacker #imabackpackerUnitedKingdom #shahkang #bukutravel #travel
I’m A Backpacker: Turkey

Turki sebuah negara yang apabila kita jejak kaki sahaja ke sana, kita akan diberi sensasi yang sangat berbeza. Orangnya, bahasanya, dan sejarahnya mampu memberikan kita rasa akrab, tetapi dalam masa yang sama ada sisi-sisi Turki yang membuatkan kita sangat asing.

Kita tahu Turki negara penuh sejarah, tetapi di Turki ada 81 buah negeri. Ke mana kita harus pergi untuk melihat sejarahnya?

Kita mahu melihat tinggalan sejarah Rom? Byzantine? Ataupun Empayar Uthmaniyah?

Bagaimana pula dengan makanan Turki? Memang tidak sukar untuk mencari makanan halal di sini, tetapi makanan jenis apa yang wajib kita cuba?

Tempat tinggal di Turki memang bukan satu masalah, tetapi di mana yang paling sesuai?

Buku ini akan menjawab semua persoalan itu. Mudah dan jelas, berserta dengan gambar dan rajah.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #sukamembaca #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #putehpress #iamabackpacker #imabackpackerturkey #shafiqshafie #bukutravel #travel
I'm A Backpacker: Europe

Meneruskan tradisi buku bestseller pertama I'm A Backpacker: Korea, kini Puteh Press datang lagi dengan buku kedua dalam siri travel bertajuk I'm A Backpacker: Europe.

Buku ini bukan sebuah buku travelog yang mencatatkan pengalaman penulis. Tetapi buku ini adalah buku yang menunjukkan cara/how-to, bagaimana untuk mengembara di Eropah. Keistimewaan utama buku ini adalah bagaimana mahu travel di sebuah benua yang terkenal sebagai elit, tetapi dengan bajet terhad.

Dengan wang kurang daripada RM6000, pembaca ditunjukkan cara bagaimana mereka dapat mengembara ke-12 bandar besar di Eropah seperti Milan, Paris, Madrid, dan Berlin. Bukan sahaja pembaca dapat berjimat, mereka juga dapat merancang sendiri perjalanan seperti mana yang dikehendaki.

Buku ini adalah umpama Lonely Planet, tetapi versi untuk rakyat Malaysia. Buku ini: - sepenuhnya berwarna. - dipenuhi dengan gambar-gambar daripada koleksi peribadi penulis. - pembaca mampu sesuaikan panduan untuk keperluan seorang mahupun secara berkumpulan. - pilihan tarikh, tempat, aktiviti, jenis pengangkutan, penginapan, tukaran wang, makanan, pakaian, dan banyak lagi. - daripada penulis yang sudah pergi sendiri ke tempat-tempat ini dan pernah menetap di Eropah.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #sukamembaca #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #putehpress #iamabackpacker #imabackpackereurope #khairulabdullah #bukutravel #travel
Adakah sepercik harapan yang terbentang? Pada luasnya langit yang meneduhkan. Adakah secarik mimpi yang meninggi? Pada lembaran cakrawala yang mulai menguning semi. Tidak sadarkah kita, bahwa tak ada kata berhenti, untuk memulai hari yang baik setiap pagi. Karena akan selalu ada jalan untuk memperbaiki, selalu ada cahaya untuk menerangi.
.
.
.
.
Sebuah kolaborasi epic dengan @halaman.indonesia
.
.
_________________________
Jam Kehidupan
Open PO | 15-28 Feb 2019
Pemesanan : 085729617264 (only wa)
Rp 53.000
_________________________
.
.
.
.
.
#buku #bukumurah #novel #bukubagus #bacabuku #jualbuku #baca #book #indonesia #sastra #bookstagram #puisi #bukubestseller #sayajualbuku #bukuonline #kedaibukuonline #kedaibuku #ulatbuku #sayasukabaca #tokobukuonline #sayasukabacabuku #bhfyp #febrikurniawan #jamkehidupan #halamanindonesia
The Art of War - Sun Tzu "The art of war is of vital importance to the State. It is a matter of life and death, a road either to safety or to ruin. Hence it is a subject of inquiry which can on no account be neglected." The Art of War is an enduring classic that holds a special place in the culture and history of East Asia. An ancient Chinese text on the philosophy and politics of warfare and military strategy, the treatise was written in 6th century B.C. by a warrior-philosopher now famous all over the world as Sun Tzu.
Sun Tzu's teachings remain as relevant to leaders and strategists today as they were to rulers and military generals in ancient times. Divided into thirteen chapters and written succinctly, The Art of War is a must read for anybody who works in an competitive environment or who is interested in warfare, strategy, or Chinese history.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #read #reading #ulatbuku #baca #ilmu #sukabaca #bookworm #instabooks #bookstagram #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #Popular #PopularUK #TheArtofWar #TheArtofWarSunTzu #SunTzu
I’m A Backpacker: New Zealand
Di dalam buku ini terkandung rumusan penuh setiap aturcara perjalanan yang disusun atur oleh beberapa orang penulis yang berpengalaman luas mengendalikan lebih daripada 20 trip ke New Zealand. Buku ini berkongsi tips dan panduan agar para pembaca mendapat gambaran jelas bagi merancang percutian dan membaca pengalaman kami sepanjang mengendalikan trip ke New Zealand. ======================== Isi Kandungan

Bab 1 (Tentang Aotearoa)

Sejarah

Budaya & Bahasa

Geografi & Ekonomii

Bab 2 (Sebelum Pengembaraan)

Pakaian & Bagasi

Pengangkutan

Penginapan

Lapangan Terbang

Bab 3 (Ketika Pengembaraan)

PenerbanganMemilih Destinasi: South Island
Alat Komunikasi dan Pandu Arah
Penggunaan Tandas
Solat Dan Aplikasi Kiblat
Bekalan Makanan
Keselamatan

Bab 4 (Mengatur Perjalanan)

Laluan Perjalanan
Itinerari Lengkap
Jumlah Hari
Anggaran Kos
Senarai Tempat-Tempat Menarik
Persediaan Sebelum Pulang

Bab 5 (Caravan Life - Trip Adik Beradik)

Ice-breaking 
Travel Different
Menu Signature
Momen Menarik

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #sukamembaca #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #putehpress #iamabackpacker #imabackpackernewzealand #tripadikberadik #bukutravel #travel
Bersemangat kita clearkan dan angkut book shelves ni dari ruang tengah ke dalam bilik semata-mata nak wujudkan tempat buku khas untuk somi pulak 😅
.
Selama ni... buku architecture dan buku komik somi ni sharing tempat shelf dengan buku kita dan buku Anna. Lepas tu macam eh! Geram pulak sebab ‘orang yang belinya tu’ langsung tak sentuh tau 😂 Pengpaham jelaa buku architecture ni pulak jenis tebal-tebal. Termasuk comic series ni semua. So, kita yang nak tambah buku pun terpaksa mengalah demi nak bagi space dekat buku-buku ni semua 🙈
.
So, kita harap dengan adanya ruang baca baru ni, somi mula ‘rajin’ baca buku. Tu pun... ikutkan... separuh daripada buku somi ada lagik kat tempat kita 🤪 Tak baca, kita derma jelaa. Eh! Kihkihkih 🙈
.
#reenalibrary #reenacorner
Borong Di China "Ingat Senang Ke?" CHINA bukan sahaja terkenal dengan Tembok Besarnya, tetapi juga merupakan negara ekonomi terbesar di dunia hinggakan ada yang menggelarnya sebagai ‘kilang atau syurga dunia’. Lambakan barangan di seluruh dunia yang menggunakan tag ‘MADE IN CHINA’ membuktikan kuasa ekonominya.

Memborong di China memang nampak mudah, namun tidak semudah itu jika persediaan rapi tidak dibuat. Cukup modal, fasih dalam bahasa mereka mahupun bahasa Inggeris bukan penentu kejayaan anda memborong di sana. Banyak lagi faktor lain yang sering dipandang ringan oleh para pemborong.

Buku ini mendedahkan beberapa faktor yang sering menjadi punca kegagalan memborong di China. Tip-tip memborong turut disertakan sebagai panduan dan yang lebih best, senarai tempat borong mengikut jenis barangan juga didedahkan.
Apa pun, pastikan semua keperluan dan persediaan dibereskan sebelum menjejakkan kaki ke China. Takut-takut nanti hasil tak seberapa, penat aje yang dapat!

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #sukamembaca #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #alaf21 #karangkraf #borongdichina #borong #buatduit #norhishamkadmin
Tarikh Khulafa
120rb

#bukumurahjogja #agama #ukhwah #dakwah #islam #bukuislam #islamicquotes #tokobukujogja#sastraindonesia #bukuoriginaljogja#bukusastraoriginal #baca #jualbuku #book #sastra#bookstagram #bukubestseller #sayasukabaca#bukuagama #kedaibukuonline #sayajualbuku#kedaibuku #bukuonline #tokobukuonline
Ushul Fikih
88rb

#bukumurahjogja #agama #ukhwah #dakwah #islam #bukuislam #islamicquotes #ilmufikih #ilmuagama #santri #pesantren #bukufikih #tokobukujogja#sastraindonesia #bukuoriginaljogja#bukusastraoriginal #novelindonesia#kedaibukumurah #selfimprovement #bukubaru#buku #bukumurah #sayasukabaca#bukuagama #kedaibukuonline #sayajualbuku#kedaibuku #bukuonline #tokobukuonline
Set suri ummah membaca:

1. Juz amma : RM60
2. Projek Bibliofil : RM25
3. Kertas kertas yang merubah fikir : RM25

Jumlah pelaburan yang keluarga : RM 110

Percuma postage

Terhad 5 set sahaja. Boleh pm di sini
Www.wasap.my/60129134496/bukujtwanita ------ Boleh add on atau pilih juga buku dibawah iaitu:

Tuntunan bagi perempuan: RM25
Buya Hamka bicara tentang Perempuan: RM25
Uztazah zaman dahulu: RM25 - Dari wanita untuk wanita
#surirumahmembaca
#surimembaca #surirumahberjaya #surirumahbergaji #surirumah #malaysiamembaca #malaysiamembaca #kedaibukubangi #bandarbarubangi #kajang #sg.tangkas #bangi #bukubangi #bukubestseller #bukubestbangi #bukuhamkamalaysia #bukuhamka #jejaktarbiah #bukujejaktarbiah #jtbangi #bukujt #bukuremaja #bukufilusuf #bukukembara #kembarabuku #membaca #sayasukabaca #sayajualbuku
Set suri ummah membaca:

1. Juz amma : RM60
2. Projek Bibliofil : RM25
3. Uztazah zaman dulu dulu: RM25

Jumlah pelaburan yang keluarga : RM 110

Percuma postage

Terhad 5 set sahaja. Boleh pm di sini
#bukujejaktarbiah #jejaktarbiah #bukujejaktarbiah #jtbangi #bukujt #bukuremaja #bukufilusuf #bukukembara #kembarabuku #membaca #malaysiamembaca #malaysiamembaca #kedaibukubangi #bandarbarubangi #kajang #sg.tangkas #bangi #bukubangi #bukubestseller #bukubestbangi #bukuhamkamalaysia #bukuhamka #jejaktarbiah #sayajualbuku #sayasukabaca #surirumah #surirumahmembaca #surirumahbergaji #surirumahberjaya
SETELAH AMMAR TINGGALKAN KITA

Pemergian setahun Ammar meninggalkan kesan mendalam kepada setiap jiwa yang mengenalinya. Fenomena syahidnya pemuda berwawasan ummatik ini mampu menghidupkan hati-hati yang lalai atau telah ‘mati’ dek Hakikatnya Ammar menjadi bayangan kepada mereka yang mahu berhijrah daripada seseorang yang baik kepada yang luar biasa. Dan realiti itu terlaksana kepada mereka yang mendambakan sebuah kehidupan tenang berteraskan al-Quran dan sunnah serta berpaksikan akhirat.

Ammar, dia hanya 'hilang' daripada pandangan, namun semangat dan perjuangannya tetap hidup! Inilah pemuda di bawah payung Hijrah.

Sebuah naskhah istimewa buat mereka yang sedang menelusuri lorong cahaya dalam kehidupan serta mendambakan pengakhiran yang husnul khotimah

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #ilmu #ulatbuku #baca #sukabaca #jombaca #bookstagram #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #karyabestari #karangkraf #SETELAHAMMARTINGGALKANKITA #penjejaktamadundunia
Air Mata Dakwah

Banyak yang telah saya pelajari sepanjang melalui pengalaman dakwah ini. Banyak juga perkara yang perlu saya muhasabahkan. Ya, saya pelajari daripada banyak kesilapan lalu. Saya congak dan imbang semula jika ada keputusan-keputusan lalu yang tidak tepat.

Tidak kurang, saya juga mempelajari sikap manusia yang ada di sekeliling. Ada yang benar-benar menjadi pendokong saya. Tidak sedikit, saya kenal mereka yang bersikap sebaliknya.

Hidup kita masih dalam perjalanan yang entah bila akan tiba noktahnya. Sementara belum sampai ajal, marilah bersama melaksanakan usaha dakwah. Biarpun terpaksa kita titiskan air mata.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bookslover #malaysiamembaca #membaca #ulatbuku #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #karyabestari #alaf21 #airmatadakwah #ustazkazimelias #uke
Fatwa Palestin

Kita mungkin tidak luka berdarah kerana bertempur di medan jihad. Namun, jangan biarkan kita dangkal fiqh dan sejarah tanpa sebarang ijtihad.

Isu Palestin, walaupun jauh daripada faktor lokasi, tetapi sangat hampir di hati kita sebagai umat Islam. Bumi Israk Mikraj ini dirampas oleh Yahudi laknatullah. Mereka dengan sewenang-wenangnya menyakiti, membunuh, dan mengebom saudara Islam kita di sana. Tidak cukup dengan itu, rakyat Palestin menjadi pelarian di bumi sendiri!

Melalui buku Fatwa Palestin, Dr. Yusuf Al-Qaradhawi menjawab persoalan serta hukum berkaitan isu-isu yang berlaku di bumi Palestin, berpandukan dalil-dalil daripada Al-Quran dan hadith. ✔Buku ini membincangkan persoalan dan menjelaskan hukum seperti berikut: ✔Adakah rakyat Palestin boleh menyerah kalah daripada mempertahankan bumi Palestin? ✔Apa hukumnya menziarahi Masjid Al-Aqsa yang dikuasai oleh Yahudi? ✔Syahidkah pengebom berani mati?Adakah wanita boleh melibatkan diri dalam peperangan? ✔Apakah hukum isteri meminta talak daripada suami yang dipenjarakan? ✔Apakah hukum tawanan yang mogok lapar?Hukum perjanjian damai dengan Israel ✔Hukum menggadai bumi Palestin dan menerima ganti rugi daripada hasil jualan itu ✔Hukum wanita membuka aurat dalam keadaan terpaksa ✔Hukum membocorkan rahsia

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #jombaca #read #ulatbuku #baca #bookslover #instabooks #bookworm #bookstagram #membaca #malaysiamembaca #Sarawakian #Sabahan #Malaysian #PTS #PTSMedia #BukuPTS #HAMKA #FatwaPalestin #Palestin #DrYusufAlQaradhawi #YusufAlQaradhawi
Bimbingan Solat Remaja (Hard Cover)

Remaja merupakan anak-anak muda yang berada dalam lingkungan 13 tahun hingga 19 tahu. Mereka mula keluar dari dunia kanak-kanak menuju ke suatu alam yang cukup luas dan penuh dengan pelbagai ragam hidup.Mereka adalah mutiara yang bersinar, menerangi masyarakat sekeliling.Mereka adalah tonggak pemerintahan masa hadapan, peneraju dunia tanpa sempadan, perintis kehidupan alaf baru dan benteng kesucian agama Islam.

Islam merupakan suatu cara hidup.Asas dalam menyusuri kehidupan yang berlandaskan islam ialah dengan menunaikan ibadat solat."Bimbingan Solat Remaja" merupakan sebuah buku panduan menunaikan ibadat solat yang diadun khusus untuk remaja.Bermula daripada pengertian solat sehingga kepada zikir dan doa, disusun dengan begitu teliti agar para remaja mudah memahami.Diselitkan juga dengan huraian berkenaan dengan Rukun Islam dan Iman serta perkara-perkara asas Fardu Ain dan Fardu Kifayah yang wajib diketahui oleh Para Remaja

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #sukabaca #baca #bookslover #membaca #malaysiamembaca #malaysian #Sarawakian #Sabahan #BimbinganSolat #BimbinganSolatRemaja #Solat #BelajarSolat #Solat5Waktu #MarilahSolat #PanduanSolat #sembahyang
METAFORA SUCI DARI LANGIT
Al-Quran adalah silibus yang diturunkan ALLAH sebagai panduan kepada

manusia mencari jalan pulang ke tanah air kita, SYURGA. Kerana itu, Kalam

ALLAH ini untuk difahami dan diamalkan bukan sekadar dibaca dan dilagukan.

Bagi memudahkan kefahaman al-Quran, ALLAH menggunakan pelbagai

kaedah antaranya menggunakan metafora atau perumpamaan. Terdapat pelbagai

perumpamaan yang ALLAH datangkan dalam al-Quran bagi membantu manusia

memahami kehendak ALLAH. Mengkaji perumpamaan-perumpamaan dalam

al-Quran, saya dapati ia banyak berkaitan isu-isu ghaib dan tauhid yang sukar

difahami oleh manusia. Lalu membandingkan isu-isu ini dengan benda atau

peristiwa yang biasa berlaku di sekeliling manusia memudahkan pemahaman

mereka.

Manusia dengan akal mereka yang lemah tidak dapat membayangkan berapa

banyak ALLAH melipatgandakan infak yang baik. Lalu ALLAH

mengumpamakannya seperti sebiji benih yang menumbuhkan tujuh tangkai dan

setiap tangkai mempunyai seratus biji bijian. Manusia tidak dapat membuktikan

sifat sementara dunia ini dan kewujudan akhirat. Dan ALLAH menggambarkan

keindahan kehidupan dunia ini seperti kebun yang subur, tetapi kemudian

dimusnahkan dalam sekelip mata.

Membaca dan mengkaji semua metafora yang terdapat

dalam al-Quran, pembaca pasti mengubah pandangan

mereka mengenai dunia dan akhirat .

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bookslover #malaysiamembaca #membaca #ulatbuku #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #karyabestari #alaf21 #METAFORASUCIDARILANGIT #rohidzirrais
Bustan Al-Salatin

This book by Jelani Harun is rich in knowledge and fresh ideas, new findings and earlier unknown facts. From now on it will be impossible to write about Islamic literature of the Malay world without reference to this thoughtful and erudite book. ~Professor Vladimir Braginsky of SOAS, University of London~

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bookslover #malaysiamembaca #membaca #ulatbuku #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #penerbitusm #usm #universitisainsmalaysia #malay #BustanAlSalatin #JelaniHarun #sejarah #sejarahmelayu #melayu
Negeri Senja

Maka pengembara itu pun tiba di Negeri Senja, yang selalu berada dalam keadaan senja, karena matahari tersangkut di cakrawala, dan tidak pernah terbenam selama-lamanya. Bagi sang pengembara, yang selalu memburu senja terindah ke berbagai pelosok bumi, pemandangan itu merupakan hal terbaik dalam hidupnya.

Namun bukan hanya pesona senja ditemukannya. Di balik keindahan senja terdapat drama manusia dalam permainan kekuasaan: intrik dan teror, perlawanan dan pemberontakan, penculikan dan pembantaian. Mampukah Negeri Senja melepaskan diri dari penindasan Tirana, perempuan penguasa yang buta dan tiada pernah terlihat wajahnya?

Roman petualangan, tentang cinta yang berdenyar di antara kilau belati, cipratan darah dan pembebesan iman.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #baca #reading #ulatbuku #bookslover #bookstagram #instabooks #bookworm #membaca #malaysiamembaca #malaysian #Sabahan #Sarawakian #SenoGumiraAjidarma #NegeriSenja #NovelIndonesiaDiMalaysia #BukuIndonesiaDiMalaysia #bukuindo
Lelaki Harimau

Pada lanskap yang sureal, Margio adalah bocah yang menggiring babi ke dalam perangkap. Namun di sore ketika seharusnya rehat menanti musim perburuan, ia terperosok dalam tragedi pembunuhan paling brutal. Di balik motif-motif yang berhamburan, antara cinta dan pengkhianatan, rasa takut dan berahi, bunga dan darah, ia menyangkal dengan tandas. “Bukan aku yang melakukannya,” ia berkata dan melanjutkan, “Ada harimau di dalam tubuhku.” #sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #baca #read #ulatbuku #bookslover #membaca #malaysiamembaca #instabooks #bookworm #bookstagram #malaysian #Sabahan #Sarawakian #EkaKurniawan #LelakiHarimau #NovelIndonesiaDiMalaysia #BukuIndonesiaDiMalaysia #bukuindo
O

Oleh Eka Kurniawan

Tentang seekor monyet yang ingin menikah dengan Kaisar Dangdut.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #baca #read #ulatbuku #bookstagram #bookworm #instabooks #bookslover #membaca #malaysiamembaca #malaysian #Sabahan #Sarawakian #EkaKurniawan #OEkaKurniawan #NovelIndonesiaDiMalaysia #BukuIndonesiaDiMalaysia #bukuindo
Surga Yang Tak Dirindukan

Apa artinya rumah jika tak lagi menjadi pelabuhan yang ramah bagi hati seorang suami? Apa jadinya surga jika ia tak lagi dirindukan? Benarkah dongeng seorang perempuan harus mati agar dongeng perempuan lain mendapatkan kehidupan?
Ah. Surga yang retak-retak.

Peristiwa tragis dan e-mail aneh dari gadis bernama Bulan.

Pertanyaan yang terus mendera: “Jika cinta bisa membuat seorang perempuan setia pada satu lelaki, kenapa cinta tidak cukup membuat lelaki bertahan dengan satu perempuan?

Sementara seseorang berjuang melawan Tuhan, waktu dengan sabar menyusun keping-keping puzzle kehidupan yang terserak, lewat skenario yang rumit namun menakjubkan.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #read #reading #ulatbuku #baca #bookstagram #bookworm #instabooks #bookslover #malaysiamembaca #malaysian #Sarawakian #Sabahan #SurgaYangTakDirindukan2 #SurgaYangTakDirindukan #AsmaNadia #NovelIndonesia #BukuIndonesiaDiMalaysia #NovelIndonesiaDiMalaysia #bukuindo
Aroma Karsa

Dari sebuah lontar kuno, Raras Prayagung mengetahui bahwa Puspa Karsa yang dikenalnya sebagai dongeng, ternyata tanaman sungguhan yang tersembunyi di tempat rahasia.

Obsesi Raras memburu Puspa Karsa, bunga sakti yang konon mampu mengendalikan kehendak dan cuma bisa diidentifikasi melalui aroma, mempertemukannya dengan Jati Wesi.

Jati memiliki penciuman luar biasa. Di TPA Bantar Gebang, tempatnya tumbuh besar, ia dijuluki si Hidung Tikus. Dari berbagai pekerjaan yang dilakoninya untuk bertahan hidup, satu yang paling Jati banggakan, yakni meracik parfum.

Kemampuan Jati memikat Raras. Bukan hanya mempekerjakan Jati di perusahaannya, Raras ikut mengundang Jati masuk ke dalam kehidupan pribadinya. Bertemulah Jati dengan Tanaya Suma, anak tunggal Raras, yang memiliki kemampuan serupa dengannya.

Semakin jauh Jati terlibat dengan keluarga Prayagung dan Puspa Karsa, semakin banyak misteri yang ia temukan, tentang dirinya dan masa lalu yang tak pernah ia tahu.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #baca #read #reading #ulatbuku #bookslover #bookworm #instabooks #bookstagram #membaca #malaysiamembaca #malaysian #Sabahan #Sarawakian #DeeLestari #AromaKarsa #NovelIndonesiaDiMalaysia #BukuIndonesiaDiMalaysia #bukuindo
Melihat Api Bekerja: Kumpulan Puisi

Aku benci berada di antara orang-orang yang bahagia. Mereka bicara tentang segala sesuatu, tapi kata-kata mereka tidak mengatakan apa-apa. Mereka tertawa dan menipu diri sendiri menganggap hidup mereka baik-baik saja. Mereka berpesta dan membunuh anak kecil dalam diri mereka.

Aku senang berada di antara orang-orang yang patah hati. Mereka tidak banyak bicara, jujur, dan berbahaya. Mereka tahu apa yang mereka cari. Mereka tahu dari diri mereka ada yang telah dicuri. "Menikmati Akhir Pekan" “Aan adalah salah seorang dari dua atau tiga penyair kita yang berhasil memaksa kita dengan cermat mendengarkan demi penghayatan atas keindahan dongengnya.“ -Sapardi Djoko Damono-

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #read #reading #bookslover #ulatbuku #bookworm #instabooks #bookstagram #baca #membaca #malaysiamembaca #malaysian #Sarawakian #Sabahan #MelihatApiBekerja #MelihatApiBekerjaKumpulanPuisi #KumpulanPuisi #MAanMansyur #puisi #NovelIndonesia #NovelIndonesiaDiMalaysia #bukuindo
Negeri Para Bedebah

Di negeri para bedebah, kisah fiksi kalah seru dibanding kisah nyata.

Di negeri para bedebah, musang berbulu domba berkeliaran di halaman rumah.

Tetapi setidaknya, Kawan, di negeri para bedebah, petarung sejati tidak akan pernah berkhianat.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #read #reading #baca #ulatbuku #bookworm #instabooks #bookstagram #bookslover #membaca #malaysiamembaca #malaysian #Sabahan #Sarawakian #TereLiye #NegeriParaBedebah #NovelIndonesiaDiMalaysia #BukuIndonesiaDiMalaysia #bukuindo
Ayat-Ayat Cinta Sebuah Pembangunan Jiwa 2

Fahri, yang kini tinggal di Edinburgh dan bahkan menjadi dosen di University of Edinburgh, terpaksa menjalani ke hidupan sehari-harinya sendirian. Bersama dengan Paman Hulusi, asisten rumah tangganya yang berdarah Turki, ia meneruskan kehidupannya tanpa Aisha.

Terkadang Fahri masih saja menangis saat mengingat kenangan-kenangannya bersama Aisha. Kenyataan bahwa istri yang sangat dicintainya itu kini menghilang entah kemana, membuatnya nelangsa dan hampir putus asa. Maka ia menghabiskan hari-harinya dengan menenggelamkan diri dalam kesibukan pekerjaan, penelitian, mengajar, dan bisnis yang dulu dikelola berdua bersama Aisha.

Aisha menghilang dalam sebuah perjalanan ke Palestina bersama teman wanitanya saat ingin membuat cerita dan reportase tentang kehidupan di sana. Teman Aisha ditemukan dalam keadaan sudah kehilangan nyawa dan kondisi tubuh yang mengenaskan dan sangat mungkin kondisi Aisha juga sama meski tubuhnya belum ditemukan saat ini.

Sudah lebih dari dua tahun Fahri berduka dan tenggelam dalam usaha pencarian istri yang sanagat dicintainya itu. Ia pun pindah ke Edinburgh karena itulah kota yang sangat disukai Aisha di dataran Inggris. Dengan menyibukkan dirinya, ia berusaha menyingkirkan rasa sedihnya sekaligus memperbaiki citra Islam dan muslim di negeri dunia pertama itu. Ia berbuat baik pada tetangganya, menyebarkan ilmu agama pada berbagai pihak, dan membantu orang-orang yang butuh bantuannya tanpa memandang bulu.

Berbagai kegiatan menyibukkan dirinya, hingga sebuah pertanyaan mengusik datang dari berbagai pihak. Akankah ia membujang seumur hidup setelah ditinggal Aisha? Akankah ia bertemu dengan istrinya itu sekali lagi?

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #jombaca #read #ulatbuku #bookslover #bookworm #instabooks #bookstagram #membaca #malaysiamembaca #malaysian #Sabahan #Sarawakian #AyatAyatCinta #HabiburrahmanElShirazy #AyatAyatCintaSebuahPembangunanJiwa #bukuindo
Aku Ini Binatang Jalang (Malaysia Version)

Penerbitan ulang Aku Ini Binatang Jalan oleh Penerbit Dubook Press, Malaysia

Aku Ini Binatang Jalang adalah kumpulan puisi terlengkap karya penyair terbesar Indonesia Chairil Anwar. Sajak-sajaknya abadi dan terus di bacakan sepanjang masa. Selain keseluruhan sajak asli, dalam koleksi ini dimuat surat-surat Chairil kepada karibnya, H.B. Jassin.

Sajak-sajaknya menyediakan dasar bagi penulisan puisi sampai hari ini, demikian tulis Nirwan Dewanto dalam Kata Pembuka buku ini. Sementara Sapardi Djoko Damono menulis dalam Kata Penutup, bahwa beberapa sajak Chairil yang terbaik menunjukkan ia telah bergerak begitu cepat ke depan, sehingga bahkan bagi banyak penyair masa kini taraf sajak-sajaknya tersebut bukan merupakan masa lampau tetapi masa depan, yang mungkin hanya bias dicapai dengan bakat, semangat, dan kecerdasan yang tinggi.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #sukabaca #baca #read #ulatbuku #membaca #bookslover #instabooks #bookworm #bookstagram #malaysiamembaca #malaysian #Sarawakian #Sabahan #ChairilAnwar #AkuIniBinatangJalang #ChairilAnwarAkuIniBinatangJalang #NovelIndonesia #NovelIndonesiaDiMalaysia #bukuindo
Aku Ingin Jatuh Cinta Sesakit-Sakitnya

Untuk yang lagi jatuh cinta.
Untuk yang sedang patah hati.
Untuk yang bersiap-siap ingin jatuh.

Saat kau jatuh cinta, kau sedang merayakan hidup.
Kau sedang merayakan sebuah kebahagiaan.
Rayakanlah cinta. Rayakanlah setinggi-tingginya.
Jika kau senang, tertawalah sekencang-kencangnya.
Jika kau merindu, rindulah sepedih-pedihnya.
Jika kau sakit, menangislah sesakit-sakitnya.

Cinta itu sebuah anugerah. Cinta itu sebuah mukjizat.
Hampirilah cinta. Peluklah dengan sedalam-dalamnya. Nikmati waktumu, nikmati perasaanmu, nikmati segala kebahagiaanmu.

Aku ingin jatuh cinta. walau pedih. walau kecewa. Aku lebih baik merasakan sakitnya cinta daripada tidak merasakan apa-apa. Aku ingin jatuh cinta sesakit-sakitnya. --- adimodel yang sehari-harinya berkutat dengan imaji-imaji visual sebagai seorang fotografer kali ini mencoba “memotret” keindahan dan kegilaan cinta dengan kata-kata dan dari sudut pandangnya yang unik dan romantis. Tutur kata dan ilustrasi di dalam buku ini yang begitu puitis dan menggigit dapat membuat hati siapa pun luluh dalam keriuhan cinta yang setinggi-tingginya.

Saat sedang jatuh cinta, kita sedang merayakan hidup, merayakan sebuah kebahagiaan. Buku ini merupakan perayaan terhadap cinta. Karena cinta itu sebuah anugerah. Cinta itu sebuah mukjizat. Buku ini ingin mengajak pembaca untuk berani mencintai, apa pun akibatnya. Berjuang dengan segigih-gigihnya, mencintai dengan setinggi-tingginya.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #baca #ulatbuku #bookworm #instabooks #bookstagram #sukabaca #read #bookslover #malaysiamembaca #malaysian #Sarawakian #Sabahan #AdiModel #AkuInginJatuhCintaSesakitSakitnya #BukuIndonesiaDiMalaysia #NovelIndonesia #NovelIndonesiaDiMalaysia #bukuindo
Malam Merunjung

Dengan senyum masam si perempuan mengambilnya. “Kau lebih licik dari yang kubayangkan,” katanya. Ia menghilang ke satu ruangan dan kembali dalam waktu singkat dengan sebuah botol yang jauh lebih kecil berisi cairan hitam. “Bawalah serum ketaka badian ini. Berikan kepada Estar. Pergilah, budak abadi. Mulai sekarang, hidupmu menjadi milikku.” Si utusan tersadar telah masuk perangkap. Ia akan menjadi budak perempuan itu mulai kini dan selamanya. “Kau yang telah memintal kabut dan membisikkan semuanya,” seru si utusan. Perempuan itu tertawa.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #malaysiamembaca #membaca #bookslover #ulatbuku #kakibuku #sukabaca #sukabuku #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #MalamMerunjung #HudaTula #NovelIndonesia #BukuIndonesiaDiMalaysia #NovelIndonesiaDiMalaysia
The Jilbab Traveller

Cerita tentang perjalanan Asma Nadia, dkk dalam menempuh perjalanan ke luar negeri. Bagaimana suka dan dukanya pergi travelling dengan menggunakan jilbab, tips dan trik saat berada di negara orang, tempat makanan halal (terutama bagi para muslim), dsb

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #read #reading #membaca #malaysiamembaca #ulatbuku #jombaca #baca #bookslover #instabooks #bookstagram #bookworm #malaysian #Sarawakian #Sabahan #TheJilbabTraveller #traveller #AsmaNadia #NovelIndonesia #BukuIndonesiaDiMalaysia #NovelIndonesiaDiMalaysia
Angkatan Baru ".... Pintu sengsara hanya yang akan adinda tempuh, kalau kekanda yang diturutkan. Adinda perlu gelang emas, perlu dukuh berlian, padahal sedangkan kilat kaca tak ada kanda menyimpannya. Tak usah kekanda berminyak air di hadapan adinda. Jika sentana pemuda-pemuda lain, dipakainya pakaian yang baru, walaupun pakaian yang dipinjamnya, ketika akan ziarah kerumah tunanganya, ketika dipanggil makan di bulan hari raya atau dipermanis-manisnya badan supaya kelihatan oleh mertuanya. Padahal kelak setelah bergaul, rahsia itu akan terbuka juga. Tetapi kekanda memilih sikap lain..." #sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bookslover #ulatbuku #baca #malaysiamembaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #AngkatanBaru #ProfHamka #Hamka #BuyaHamka #PustakaDini
Melayu: Permasalahan Political - Economynya Sepanjang Zaman

Political-Economy adalah satu disiplin ilmuyang meniliti perseimbangan dalam proses pertukaran sumber ekonomi dan politik di antara kumpulan-kumpulan manusia, pemerintah dan yang diperintah, atau di antara negara-negara di dunia. Andaikata pertukaran ini berlaku dengan adil dan saksama maka equilibrium atau keamanan dan ketenangan dapat dicapai. Tetapi tdi sebaliknya, akan verlaku konflik yang berbentuk ketidakpuasan hati sehingga ke tahap peperangan di antara kumpulan-kumpulan ini.

Essei panjang ini meneliti proses ini semenjak bangsa Melayu muncul di Nusantara 5500 tahun dahulu . Proses pertukaran sumber ekonomi dan sumber politik ini mewarnai sejarah bengsa sehingga ke hari ini.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #sukabaca #baca #bookslover #ulatbuku #instabooks #bookworm #malaysiamembaca #bookstagram #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #sabahan #Sarawakian #Malaysian #AfifBooks #AfifBooksSdnBhd #PermasalahanPoliticalEconomynyaSepanjangZaman #Melayu #SejarahMelayu #AffifudinHajiOmar #AffifudinOmar
TUN TUAH WIRA DAN DIPLOMAT TERBILANG

Umum mengenali Hang Tuah sebagai seorang pahlawan dan pendekar yang terbilang sahaja. Padahal, pencapaian Hang Tuah mentadbir dasar luar Negara Melaka selama lebih empat dekad, manghasilkan satu iklim ekonomi perdagangan maritim antarabangsa yang selesa, kurang diperkatakan. Ini membolehkan Melaka menjadi negara perdagangan global yang terulung. Kemakmuran Melaka yang terhasil menimbulkan keinginan kuasa-kuasa wilayah Tenggara Asia, menaklukinya. Contohnya Majapahit dan Siam menaruh cita-cita menawan Melaka.

Laksamana Hang Tuah menggunakan kaedah diplomasi yang licik mematahkan cita-cita ini. Beliau membawa Melaka berbaik-baik dengan negara Cina dan India, dua kuasa dunia di zaman itu. Pada masa yang sama, beliau menubuhkan angkatan laut yang gagah yang bertempur jauh dari perairan kota Melaka dengan mana-mana kuasa yang hendak melanggar Melaka. Apabila ini berlaku, iklim perniagaan di pasaran kota Melaka tidak terjejas oleh kekacauan. Kearifan Hang Tuah ditunjangi oleh penguasaan berbagai ilmu yang mendalam seperti penguasaan banyak bahasa, penguasaan pelbagai seni tempur dan pegangan kuat kepada akidah Islamiah, mematuhi hukum syarak dan mempunyai akhlak yang mulia.

Ikutilah tindak-tanduk Laksamana Melayu yang merupakan de-facto Menteri Luar Melaka, yang memastikan perjalanan ekonomi Melaka tidak terjejas.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #sukabaca #baca #bookslover #ulatbuku #malaysiamembaca #bookworm #instabook #bookstagram #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #sabahan #Sarawakian #Malaysian #AfifBooks #AfifBooksSdnBhd #TUNTUAHWIRADANDIPLOMATTERBILANG #TUNTUAH #SejarahMelayu #AffifudinHajiOmar #AffifudinOmar
Odisi Anak Kampar

Jamil dan Salleh, dua orang pemuda dari Kampar, Sumatera, hidup di bawah penjajahan Belanda pada penghujung abad ke sembilan belas. Salleh berjuang di dalam pergerakan gerila revolusi Indonesia menentang Belanda. Jamil menyimpan dendam terhadap Belanda yang merampas tanah keluarganya dan bertekad menuntut ilmu digunakan menentang Belanda.

Tetapi apabila tekanan dari penjajah Belanda untuk memberkas Salleh selepas pertempuran berdarah di Kampung Merawai, dia terpaksa berhijrah ke Semenanjung Tanah Melayu. Jamil yang bercita-cita menuntut ilmu agama dengan lebih mendalam di Semenanjung, menolong melarikan Salleh dan isteri serta nenek isterinya keluar dari Kabupaten Kampar dan Kabupaten Siak di mana Belanda menumpukan carian mereka terhadap pejuang-pejuang kemerdekaan Indonesia.

Di Semenanjung Tanah Melayu, kedua pemuda ini merantau berasingan. Tetapi akhirnya mereka bertemu semula di Selangor dan selepas berapa lama di situ mereka berhijrah ke Kedah. Di Kedah mereka berjuang bersama-sama membina kehidupan baru dibawah pemerintahan penjajahan British dan Jepun.

Ikutilah kisah kembaraan dua insan ini yang merempuh segala rintangan politikal, sosiologikal dan fizikal di dalam usaha mereka membina hidup baru di Semenanjung Tanah Melayu.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #sukabaca #read #ulatbuku #membaca #baca #malaysiamembaca #bookstagram #bookworm #instabooks #sabahan #Sarawakian #Malaysian #AfifBooks #AfifBooksSdnBhd #OdisiAnakKampar #SejarahMelayu #Sejarah #AffifudinHajiOmar #AffifudinOmar
Membedah P. Ramlee

Mengapa Abang Ramlee tidak mahu berlakunlagi? “Saya dah tua. Dah lama saya berlakun. Orang-orang pun dah tak suka saya lagi. Peminat-peminat saya pun semua dah kawin dah beranak dan dah sembahyang.

Kalau P. Ramlee berlakun siapa nak tengok. Nanti budak-budak universiti tanya apa kelulusan P. Ramlee tu.” – Petikan temubual dengan P.Ramlee,1968. —————————– “Buku Membedah P.Ramlee ini bukan buku biografi atau pun ulasan teknikal filem. Namun ianya lebih kepada catatan-catatan pengalaman peribadi aku menonton filem-filem P.Ramlee. Apa yang aku nampak dan aku rasakan.” -Daniyal Kadir, Penulis Membedah P.Ramlee.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #read #ulatbuku #membaca #baca #instabooks #bookstagram #bookworm #malaysiamembaca #malaysian #Sabahan #Sarawakian #Dubook #DubookPress #MembedahPRamlee #DaniyalKadir
Ayahku: HAMKA

Menulis riwayat hidup Almarhum Syeikh Abdul Karim Amirullah atau Dr. H.A.K Amrullah, sama ertinya dengan menulis bagaimana pembangunan agama Islam di Minangkabau, negeri yang dikenali kerana sulitnya lantaran pembangunan agamanya dan kekerasan adatnya.

Cuma saya harus menjaga satu perkara yang amat penting, iaitu kecintaan anak kepada ayah, sekali-sekali jangan hendaknya saya lupa akan keadilannya, sehingga saya menulis tentang kebaikannya dengan berlebih-lebihan - HAMKA.

Inilah riwayat hidup Dr. H. Abdul Karim Amrullah, perjuangan dan pengorbanannya menegakkan syiar Islam di Sumatera

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ulatbukumalaysia #instabooks #bookworm #bookstagram #membaca #malaysiamembaca #malaysia #Sabahan #Sarawakian #PTS #BukuPTS #Ayahku #AyahkuHamka #Hamka #ProfHamka #BuyaHamka
Dari Lembah Cita-Cita

Kata Hamka: "Ada orang yang hidup. sampai tubuhnya di dalam kubur. sampai tulang hancur di dalam tanah, namanya dan hidupnya pun turut habis dengan tubuhnya. tidak menjadi peringatan orang lagi. Sebab hidupnya tidak berhaluan. Ada pula orang yang tambah hilang jasmaninya. tambah timbul kehidupannya. tambah digali orang, tambah diperiksa orang. diselidiki dan ditilik. Sehingga kian habis badannya itu, kian hidup namanya." "Orang yang pertama, lebih banyak hidupnya sehingga menarik nafas turun naik, buat dia sehingga itulah darah hidup. Orang itu takut mati, kerana mencintai hidup. padahal di waktu hidupnya juga dia telah mati. Tetapi orang yang kedua, yang menyelidiki alam dan mendapat dalam penyelidikannya itu, dialah orang yang tidak takut mati lantaran mencari hidup. Maka hiduplah dia walaupun sudah mati." #sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #membaca #malaysiamembaca #kakinovel #kakibuku #instabooks #bookstagram #Malaysian #Sarawakian #Sabahan #DariLembahCitaCita #ProfHamka #Hamka #BuyaHamka #PustakaDini
Pidato & Strategi Perang

Sejak berusia dua tahun, Che Guevara menghidap asma yang dideritai sepanjang hidupnya. Oleh kerana itu, keluarganya berpindah ke daerah yang lebih kering iaitu di daerah Alta Gracia (Cordoba).Namun begitu, kesihatannya tetap tidak membaik. Dirinya mendapat didikan awal di rumah, dengan sebahagian besar diajar ibunya sendiri, Celia de la Serna.

Pada usianya yang masih muda, Che Guevara merupakan seorang pembaca yang tekun. Beliau mendalami karya Marx, Engels dan Freud yang ada di perpustakaan ayahnya. Boleh jadi dirinya sudah pun membaca karya-karya tokoh besar ini sebelum memasuki persekolahan peringkat menengahnya (1941) di The Colegio National Dean Funes, Cordoba. Di sekolahnya, beliau merupakan pelajar yang terbaik di bidang sastera dan olahraga.

Pelbagai peristiwa yang berlaku sekaligus mempengaruhi diri Che Guevara sejak muda. Dirinya melihat sebuah penghinaan dalam pantomim yang dilakonkan dalam sistem demokrasi berparlimen serta kebenciannya yang membuak-buak pada ahli-ahli politik didokong tentera, kapitalis serta yang paling jelas kepada matawang Dolar Amerika yang dianggap sebagai lambang penjajahan.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #sukabaca #jombaca #ilmu #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sabahan #Sarawakian #ThukulCetak #ThukulBersekutu #PidatoDanStrategiPerang #CheGuevara
Sekumpulan Epitaf & Surat-surat Yang Lewat "Kata orang,

satu-satunya ubat

untuk patah hati

adalah dengan puisi.

Rupanya itu hanya mitos,

puisi hanyalah

sebuah taman yang sunyi." #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabaca #jombaca #ulatbuku #sukabuku #sukabaca #bookworm #instabooks #bookstagram #PeminatBuku #KakiBuku #Sarawakian #Sabahan #Malaysian #sangfreudpress #SekumpulanEpitafDanSuratsuratYangLewat #puisi #karlagan
Karya Agong

Kali pertama aku baca tulisan Jorji adalah melalui zine yang diterbitkannya bertajuk 'Pills'. Dalam zine itu, dia menulis tentang hidupnya, a young slacker yang berpeleseran sekitar Seremban; tak ada kerja, tanam anggur, kutu, tak tentu arah dan tak peduli. Cara dia meromantikkan bandar tua Seremban yang membuatkan aku tertarik. Jorji buatkan Seremban kedengaran seperti Paris pada tahun 50an. 'Pills' adalah holy grail zine Malaysia dan Jorji adalah Beatnik. -Mohd. Jayzuan-

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ulatbukumalaysia #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #Dubook #DubookPress #DubookCeritera #KaryaAgong #NasronYasin
40 Hadis Palsu Popular

Amalan hadis palsu yang disandarkan sumbernya kepada Rasulullah boleh merosakkan pegangan umat Islam. Jika tidak dibendung, dikhuatiri menimbulkan amalan yang dianggap sahih tetapi sebenarnya adalah terpesong daripada ajaran Islam. Usaha serius perlu digarap bagi  mendedahkan hadis palsu yang wujud dikalangan masyarakat kini.

Buku 40 Hadis Palsu Popular ini membincangkan perkara asas berkaitan hadis palsu yang berlegar di dalam masyarakat. Himpunan hadis palsu ini dikumpul daripada sumber yang dipercayai bagi menjamin pendedahannya berdasarkan bukti yang kukuh.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ilmu #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #bukupts #pts #40HadisPalsuPopular #HadisPalsu #HadisPalsupopular #abdulrazakmuthalib
Kujemput Jodohku

Kisah nan lepas dihadam pasrah,

Ditelan pahit baik diluah,

Kisah baharu menanti indah,

Diburu tanpa mengenal lelah.
Ternyata dirimu insan diimpi,

Keyakinan dipupuk doanya pasti,

Kujemput jodohku sebulat hati,

Mengorak langkah demi redha Ilahi.
Kapsul Lengkap Mengubat Hati Lara
Khas untuk pesakit virus DCTB (Derita Cinta Tidak Berbalas)
Cinta tidak berbalas? Situasi itu memang dapat membuatkan hati menderita, pedih, lagi memeritkan.

Asyik diratapi dan disesali, namun di manakah penghujungnya? Sekarang, sudah sampai masanya untuk kita bangkit kembali.
Kujemput Jodohku dapat membantu para pencinta mencipta mimpi indah supaya menjadi nyata. Membuang kenangan lalu ternyata bukan mudah, namun tidak juga mustahil!

Jemputlah 'jodoh sebenar' yang menanti dengan hati yang lapang dan jiwa yang bahagia. Gali potensi diri dan hadiri majlis mereka yang meninggalkan dirimu itu dengan ucapan, “Barakallahu laka.... Semoga keberkatan daripada Allah melimpahi kalian berdua.” #sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ilmu #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #bukupts #pts #KujemputJodohku #jodohku #jodoh #fadlanalikhwani
Bahagianya Menjadi Gadis Pilihan: Pesan Allah dan Rasul untuk Dirimu "Saya amat terkesan dengan salah satu daripada pesanan dalam buku ini, iaitu 'Rasulullah berpesan, dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah.' Saya melihat buku ini menghimpunkan 'aksesori' untuk perhiasan seorang gadis solehah. Buku yang sarat dengan pesanan ini mengajak kita 'jom zikir', mengubat hati supaya terus'la tahzan', dan menginsafi diri supaya kembali kepada fitrah. Sesuai untuk mereka yang bergelar seorang gadis." - Heliza Helmi, Selebriti Tanah Air "Melalui pengalaman menjadi seorang gadis adalah suatu kenangan yang indah, kerana gadis sentiasa ingin melakukan apa yang terbaik untuk semua insan yang berada di sekeliling. Bahagianya Menjadi Gadis Pilihan ini adalah sangat baik untuk dijadikan pedoman hidup. Pastikan wanita solehah itu adalah diri kalian." - Ummi Rose, CEO Raudatus Sakinah "Kawan-kawan, mari kita mulakan langkah sebagai 'gadis solehah' dengan membaca buku ini." - Nurussyahamah Taqiah, Juara Adik-Adikku Musim ke-3

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ilmu #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #bukupts #pts #BahagianyaMenjadiGadisPilihan #GadisPilihan #niksalidasuhailaniksaleh #mohdharirihajimohddaud
Ahmad Ammar

Kisah Ahmad Ammar ketika dia masih belum dikenali. Kisah semasa dia masih kecil, pendiam dan seorang yang taat kepada ibu bapa. Beliau sudah dididik bagi menjadi seorang yang akan mewakafkan dirinya untuk ummah. Beliau sudah diajarkan sedari kecil bagi menyedari tujuan hidupnya bukan sekadar untuk membela keluarga dan tanah air, tetapi lebih besar daripada itu, iaitu ummah seluruhnya. Inilah kisah beliau, kisah pemuda yang dipersiapkan untuk ummah.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ilmu #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #bukupts #pts #AhmadAmmar #abdullatiptalib
Istikharah Cinta

Manusia sering menghadapi dilema dan kesulitan dalam membuat pilihan. 
Tersilap langkah, keputusan yang dipilih menjadikan situasi menjadi lebih sukar.
Tepat memilih pula, membuatkan hati menjadi teruja dan lega, sehingga kadangkala terlupa,
itu semua ilham daripada Tuhan yang Maha Esa.

Istikharah Cinta turut mengupas:

Mengenal pasti pilihan berkualiti menurut Islam

Tip mengurus, memelihara, dan menyuburkan keserasian cinta

Kisah menarik bagaimana Ummu Sulaim membuat pilihan dengan menolak pinangan Abu Thalhah

Pernikahan luar biasa Muslim bin Umran, saudagar terkaya di Kota

Landasan ikhlas menurut Profesor Dr. Yusuf al-Qaradhawi “Ya Allah, aku memohon ketentuan pilihan menurut pengetahuan-Mu dan memohon penetapan dengan kekuasaan-Mu, juga aku memohon kurnia-Mu yang besar. Sesungguhnya Engkau yang Maha Mengetahui dan aku tidak mengetahui apa-apa. Engkau yang Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, sekiranya dalam ilmu-Mu urusanku ini baik untuk aku dan agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, takdirkan untuk aku dan mudahkan serta berikan berkat kepada aku melaluinya. Sebaliknya, apabila dalam ilmu-Mu urusan ini buruk untuk aku dan agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, lalu jauhkan hal itu daripada aku dan jauhkan aku daripada urusan itu serta takdirkan untuk aku yang lebih baik daripada urusan itu walau di mana jua. Kemudian, puaskan hatiku dengan takdir-Mu itu.” #sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ilmu #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #bukupts #pts #IstikharahCinta #ummuanas
Tuhan, Aku Kembali

Fitrah manusia, mereka akan sentiasa mahu kembali kepada Tuhan.

Inilah kisah penuh inspirasi, penghijrahan Sham Kamikaze, yang kembali menemui fitrahnya.

Persoalan bila, bagaimana, dan mengapa penghijrahan itu berlaku, diceritakan kisah demi kisah. Sehingga akhirnya, beliau hidup sejahtera dalam dunia dakwah.

Kisah-kisah yang boleh dijadikan sebagai titik mula, kepada sebuah penghijrahan.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ilmu #sukabaca #jombaca #bookworm #instabooks #bookstagram #malaysian #Sarawakian #Sabahan #bukupts #pts #tuhanakukembali #shamkamikaze #taubat #hijrah
Kembara Tetamu Allah
Kembara Tetamu Allah adalah catatan menuju percutian abadi yang sering dinanti oleh setiap umat Islam. Catatan ini bukan sahaja menceritakan pengaIaman dan perkongsian perasaan sepanjang menunaikan Rukun Islam kelima ini, namun diselitkan kisah-kisah sejarah di setiap tempat yang diziarahi buat tauladan umat Islam semua. Menunaikan haji dalam keadaan fizikal yang kurang sihat menjadi penguat semangat dan detik-detik manis yang kekal dirasai penulis sehingga kini.

Allah membentangkan hamparan yang cukup luas lagi indah bagi menyambut kedatangan para tetamunya ke Tanah Suci sehingga perasaan malu tebal dirasi tatkala berada di halaman rumah-Nya.

Pengalaman menunaikan fardu haji tidak pernah luput daripada ingatan mereka yang sudah

melaksanakan ibadat itu. Aroma haji nyata luar biasa. Ia suatu detik dalam kehidupan

manusia yang pastinya menjadi ingatan seumur hidup. Ingatan ini tentunya bersebab. Mengapa Allah mewajibkannya sekali seumur hidup? Malah mengapa pula ia menjadi Rukun Islam yang kelima?

Pengalaman yang dicatatkan oleh Ezee Rahmani membantu khalayak pembaca bagi merasai nikmat

menunaikan fardu haji selain dapat memotivasikan mereka bagi melakukannya dengan cara terbaik. Pastinya perjalanan suci melalui jalan yang dilalui oleh Nabi Muhammad dan para sahabat awal berbekalkan iman, amal, kasih sayang dan persaudaraan tidak pernah luput daripada ingatan mereka yang pernah merasainya.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #KembaraTetamuAllah #ezeerahmani #traveloghajah #traveloghaji #haji
Ustaz, Berapakah Umur Ahli Syurga?

Buku ini adalah himpunan jawapan penulis kepada soalan-soalan yang diajukan menerusi laman sesawang Jabatan Mufti Perlis, talian hukum Jabatan Mufti Perlis, email peribadi, dan Facebook. Oleh itu, dapat dikatakan bahawa buku ini memuatkan himpunan soal jawab bersifat semasa dan yang sering menjadi kekeliruan dalam masyarakat. Dalam usaha memberi jawapan dan penjelasan itu pula, penulis sentiasa berusaha menjawab setiap soalan yang dilontarkan berpandukan Al-Quran dan As-Sunnah yang shahih.
Juga dengan panduan daripada hasil-hasil penulisan para ulama Ahlu As-Sunnah wa Al-Jamaah. Jikalau diperhatikan, kaedah bertanya dan menjawab soalan memiliki kesan yang begitu besar dalam menuntut ilmu. Ilmu itu seperti sebuah menara tinggi yang terserlah, dan ada waktunya kegelapan malam datang melitupi menara itu. Justeru, bersoal jawab itu mengambil peranan lampu yang menyuluh, menerangi menara ilmu yang tinggi, dan menyingkap kesamaran disebabkan sifat tidak tahu. Kerana itu kaedah bersoal jawab ini digunakan dalam Al-Quran dan As-Sunnah.
Semoga buku ini memberi banyak manfaat kepada umat Islam dalam usaha memahami persoalan-persoalan agama.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #UstazBerapakahUmurAhliSyurga #muhamadabdulkadirsahak #ahlisyurga
Menuai Hidayah Iman
Pasti anda mahu tahu

Apakah maksud Iman dan hidayah? Apakah kaitan antara kedua-duanya?

Mengapa hidayah Iman itu penting kepada manusia?

Kaedah bagi mendapatkan hidayah Iman.

Kisah individu yang berjaya menikmati manisnya limpahan hidayah Iman serta kisah individu yang tidak berjaya memperolehinya.

Hidayah Iman adalah hak mutlak Allah.

Hidayah Iman adalah misteri yang tidak mampu dirungkai.

Hidayah Iman adalah persoalan yang tidak mampu dijawab oleh mana-mana manusia.

Individu sebengis Umar al-Khattab begitu mudah menuai iman sejurus ditanam benih hidayah oleh Allah. Segalanya terjadi sebaik sahaja beliau selesai membaca enam ayat daripada surah Taha.

Individu semulia Abu Talib tidak mampu merasai nikmatnya Iman sehingga hembusan nafasnya yang terakhir, walaupun Nabi Muhammad sendiri yang mendoakan hidayah untuk dirinya.

Menuai Hidayah Iman membicarakan perihal misteri di sebalik hidayah dan Iman. Buku ini memberikan pencerahan yang jelas berkaitan hakikat Iman.

Buku ini juga membuka rahsia bagaimana mempersiapkan diri supaya dapat terus menuai hidayah iman di sepanjang kehidupan sampai ke saat ajal datang menjemput.

Buku ini juga menceritakan kisah-kisah individu yang merasai nikmat Iman melalui benih hidayah, yang hanya dikurniakan atas sifat belas ihsan Allah.

Mari sama-sama kita memperkukuhkan anugerah Iman dalam diri kita melalui Menuai Hidayah Iman.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #MenuaiHidayahIman #hidayah #iman #muhammadhassanalbasri
Rahsia Cinta Tiga Segi Muhammad: Meneladani Keperibadian Nabi Muhammad Sebagai Manusia

Cinta Segi Tiga

Nabi Muhammad itu rahmat. Rahmat untuk seluruh alam. Muhammad datang dan dunia menjadi bercahaya kerananya.

Apabila kita baca sejarah, apabila kita lihat kisah, kita menjadi lebih tahu perihal nabi. Terpenting, kita lebih tahu perihal cinta-cintanya. Cinta-cintanya yang agung.

Namun semuanya begitu tinggi, begitu mulia, sehingga kita tertanya-tanya: Mampukah kita menjadi sebaik rasul?

Usah risau, usah bimbang. Ini kerana budayawan besar Indonesia, Emha Ainun Najib pernah berpesan, "Penting untuk kita melihat Muhammad sebagai manusia. Muhammad tidak menjadi nabi tiba-tiba tetapi beliau melalui satu proses yang ditempuh dengan perjuangan. Beliau berjuang menjadi manusia yang jujur, tekun, bersih dan bekerja keras sehingga digelar al-Amin..." Rahsia Cinta Segi Tiga Rasulullah berbicara perihal nabi. Ia membawa kita menelusuri sejarah kasih nabi. Daripada aspek kepimpinan Nabi Muhammad kepada hidupnya sebagai manusia biasa. Daripada dakwahnya sesama manusia kepada perjalanannya bertemu Tuhan di langit. Daripada keteguhan, keberanian dan kehebatannya dalam perjuangan dan hijrah, kepada kelembutan, kesabaran dan keterbukaannya dengan keluarga, teman bahkan lawan.

Inilah kisah kasih yang menyeluruh, melangit dan membumi.

Kita dibawa mengenali nabi daripada kata-katanya sendiri. Kita dibawa mengenali nabi daripada ahli keluarganya yang mulia. Kita dibawa mengenali nabi daripada sahabat-sahabatnya yang mencintai dan dicintai.

Akhirnya, kita sedar. Nabi itu bukan idola. Beliaulah manusia yang sememangnya menjadi teladan semua.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #RahsiaCintaTigaSegiMuhammad #NabiMuhammad #NabiSAW #muhammadhassanalbasri
Bahagianya Apabila Puasamu Diterima Allah

Ibadat puasa adalah rukun Islam keempat yang wajib disempurnakan sebulan penuh pada setiap tahun.

Orang yang bergelar Islam mesti melaksanakan ibadah ini kerana puasa memberi pengaruh yang besar dalam kehidupan individu dan masyarakat.

Namun, oleh kerana ada umat Islam sekarang yang menjauhi majlis ilmu, ramai yang tidak faham perihal hal-hal yang berkaitan dengan ibadat puasa, sama ada puasa wajib mahupun sunat.
Bagi mengatasi masalah ini, penulis membahaskan A-Z berkenaan puasa dengan penyampaian yang mudah, praktikal, ringkas, dan lengkap.

Buku ini adalah siri fiqh ibadat ketiga selepas tajuk Bahagianya apabila Hajimu Diterima Allah.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ulatbukumalaysia #kedaibukumurah #kedaibukumalaysia #MalaysiaBookStore #BookshopMalaysia #LubukBukuMalaysia #lubukbukumy #Sabahan #Sarawakians #BukuPTS #PTSmedia #BahagianyaApabilaPuasamuDiterimaAllah #Puasa #BulanPuasa #BulanRamadhan
Bahagianya Apabila Zakatmu Diterima Allah

Ambillah (sebahagian) daripada harta mereka menjadi sedekah, supaya dengannya kamu membersihkan mereka dan menyucikan mereka, serta doakanlah untuk mereka. Sesungguhnya doa kamu itu menjadi ketenteraman untuk mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (Surah At-Taubah, ayat 103)
Sedikit Ulasan penulis mengenai buku ini:
Zakat adalah rukun lslam yang bersifat umum. Disamping mengucapkan syahadah dan solat, barulah seseorang itu sah sebagai umat Islam. Dengan itu juga, keislaman mereka diperakui. Persoalannya, pengetahuan kaum Muslim perihal zakat pada umumnya hanya terbatas pada zakat fitrah. Zakat harta contohnya, masih banyak yang belum difahami. Sedangkan zakat memainkan peranan penting dalam kehidupan, sama ada kepada pemberi penerima, mahupun harta yang dizakatkan.
Buku ini mudah, praktikal dan lengkap kerana pada setiap pembahasan berkenaan zakat dijelaskan 10 perkara iaitu definisi, syarat, hisab, dan kadar zakat. Selain itu dinyatakan juga dalil, penjelasan, waktu mengeluarkan zakat, cara mengira zakat, contoh pengiraan zakat, dan soal jawab. Tambahan pula, tulisan dalam buku ini juga mempunyai dalil dan bernas kerana semua pendapat disandarkan pada Al-Quran, hadith, dan pendapat para ulama. Semuanya disampaikan secara padat dan berisi.
Oleh itu, bagi menjawab perihal ini, penulis membahaskan dari A sehingga Z tentang zakat dengan penyampaian yang mudah, praktikal, dan lengkap.
Penulis berharap buku ini dapat memotivasikan dan memudahkan umat Islam dalam mengamalkan rukun Islam yang ketiga, iaitu membayar zakat. Akhirnya, semoga penulisan beliau ini bermanfaat kepada semua.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ulatbukumalaysia #kedaibukumurah #kedaibukumalaysia #bookstagram #BookshopMalaysia #PeminatBuku #KakiBuku #Sarawakian #Sabahan #Malaysian #PTS #PTSmedia #BahagianyaApabilaZakatmuDiterimaAllah #Zakat #FahrurMuis
Selembut Hati Rasulullah
Pesona Muhammad s.a.w. memikat hati umatnya. Sesiapa juga yang berbicara dengan Baginda rasa dihargai, disayangi, dan diberi perhatian. Hati sahabat-sahabat tersentuh tatkala ditegur dan dinasihati. Baginda bukan sahaja menyampaikan wahyu Tuhan, malah turut berpadu dengan rasa kasih sayang, empati, dan cinta. "Sesungguhnya, adalah untuk kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu untuk orang yang sentiasa mengharapkan keredhaan Allah dan balasan baik pada hari akhirat." (Surah Al-Ahzab, ayat 21) Walaupun disakiti dan dihina, Nabi Muhammad s.a.w. tetap memaafkan penduduk Taif yang membaling Baginda dengan batu dan Lubaid bin A'sham yang menyihir Baginda. Demikian, betapa lembutnya hati Baginda, setulus rasa cinta Baginda kepada umatnya.
Selembut Hati Rasulullah menghimpunkan 102 kisah keagungan peribadi Rasulullah s.a.w. dan para sahabat yang dapat dijadikan teladan sepanjang zaman.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #SelembutHatiRasulullah #NabiMuhammad #NabiSAW #rasulullahsaw #miftahulasrormalik
Ku Damba Cintamu Ya Rasulullah "Tak kenal maka tak cinta," Pepatah Melayu sudah lama menyebut demikian.
Allah menyebut, "Wahai Nabi, sesungguhnya Kami mengutus kamu sebagai saksi (kepada umatmu) dan pembawa berita gembira (kepada orang beriman) serta pemberi amaran (kepada orang ingkar) dan juga penyeru (umat manusia seluruhnya) kepada agama Allah dengan petunjuk yang diberikan-Nya dan lampu yang menerangi." (surah al-Ahzab: 45-46)

Ayat ini dimulakan dengan bentuk kemuliaan daripada Allah. Dia menyeru Muhammad bin Abdullah dengan panggilan 'Nabi,' dengan tugas, dengan pangkat kenabian, pangkat yang tidak boleh dicari sendiri di atas dunia ini seperti pangkat dan kebesaran lain.
Sekiranya ada seorang raja yang hebat, baginda akan menghantar utusan yang hebat, Begitu juga Allah, raja bagi segala raja, pastinya Dia mengutus utusan yang terbaik di kalangan hamba-Nya. Beliau mengutuskan Muhammad, manusia yang paling baik dan mulia di kalangan manusia.

Buku Ku Damba Cintamu Ya Rasulullah, adalah himpunan yang khusus mengenai Nabi Muhammad dengan olahan tersendiri. Ia bagi menarik perhatian pembaca khususnya generasi muda supaya mengenali Nabinya, mengetahui latar belakangnya, melahirkan rasa cinta sekaligus menurut jejak langkahnya. Dengan cinta kepada Nabi Muhammad, cintanya tersusun dan terarah. Mungkin cinta umatnya kini terpisah antara alam dunia dan alam akhirat, namun cintanya akan mempertemukan dengan Nabinya, kekasihnya di akhirat kelak.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #KuDambaCintamuYaRasulullah #NabiMuhammad #NabiSAW #rasulullahsaw #nikmuhammadnasrinikmalik
Jika Anda Ingin Berjaya, Bersolatlah

Tentu Anda Ingin Tahu? - Peranan Solat sebagai pusat kehidupan manusia - Prinsip-prinsip kejayaan yang terhimpun di dalam ibadah solat - Solat sebagai sumber mengecap kecemerlangan dunia dan akhirat - Bagaimana menterjemahkan roh solat ke dalam urusan harian

Jika Anda Ingin Berjaya, Bersolatlah adalah solusi terbaik bagi meluruskan kembali penghayatan saudara kepada pengamalan solat sebagai pusat integrasi kecemerlangan hakiki menuju negeri abadi.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #JikaAndaInginBerjayaBersolatlah #solat #berjaya #kejayaan #muhammadrusliamin
Tiket Haji daripada Tuhan

Bagi setiap individu Muslim, pasti mempunyai cita-cita dan niat menunaikan haji ke Tanah Suci. Namun, tidak semua hamba-hamba-Nya terpilih menjadi tetamu Allah di Tanah Suci.

Tiket Haji daripada Tuhan mengisahkan J. Rahmat, ahli geologi yang sudah bekerja 20 tahun sebagai pegawai di sebuah syarikat minyak dan gas negara. Namun, kehidupan beliau cukup sederhana. Sejak mula bekerja, beliau menggunakan sebahagian besar gajinya bagi menguruskan anak-anak yatim, anak-anak miskin, dan orang terlantar. Suatu hari, keajaiban berlaku apabila beliau mendapat bantuan daripada rakan-rakan yang mengumpulkan wang untuknya ke Tanah Suci.

Dari sini, bermula sebuah kisah yang penuh asyik, sedih, dan padat dengan pengajaran haji daripada sudut yang berbeza iaitu Tuhan memilih tetamu-Nya dan melayaninya dengan cara yang tidak disangka-sangka.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #TiketHajidaripadaTuhan #jrahmat #ibadahhaji #haji
Madinah: Kota yang Bercahaya

Madinah.
Inilah kota nabi. Tempat nabi dihargai, disayangi dan dilindungi.
Bukan sekadar kota, bahkan Madinah itu negara. Negara dengan pentadbiran yang adil dan saksama, seimbang jiwa serta jasad.
Lebih daripada itu, Madinah juga adalah peradaban. Tapak permulaan tamadun, rahmat buat seluruh alam.
Madinah sebagai kota, negara dan peradaban, semuanya disusuri dalam buku ini.
Madinah: Kota yang Bercahaya menceritakan kisah kota penyimpan keistimewaan makna dan nilai. Di Mekah, Islam ditentang dan diperangi kafir Quraisy. Namun di Madinah, Islam diterima dengan dada yang lapang dan gegak-gempita. Inilah kota tujuan terakhir nabi yang amat dicintainya. Walaupun selepas Mekah dibuka, nabi tetap tidak menetap di sana. Nabi pulang dan tinggal di Madinah.
Madinah: Kota yang Bercahaya menjelaskan perihal keajaiban negara Madinah. Binaan terkukuhnya bukan bangunan. Namun binaan itu adalah persaudaraan, toleransi dan perdamaian. Begitu sederhana namun kuat. Benar-benar kuat sehingga 10 000 musuh pun tidak terlawan dengan 3 000 muslim.
Madinah: Kota yang Bercahaya melihat Madinah sebagai sebuah potret peradaban. Bermula daripada hijrah yang meraikan kebenaran berbanding kekuasaan, kepada pusat tamadun yang memayungi dunia, Madinah kekal di sana. Bukan sekadar tempat pada peta geografi, bahkan daerah dalam diri.
Membaca dan terus membaca, akhirnya, yang datang itu rindu. Rindu kepada kota yang selalu ada dalam hati kita. Di tengah-tengah kemodenan yang mengeringkan jiwa, kerinduan kepada Madinah pasti selalu bertandang.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #MadinahKotayangBercahaya #Madinah #zuhairimisrawi #kotayangbercahaya
Tertubuhnya Negara Haram Israel
Perjuangan rakyat Palestin sehingga ke titik akhir bagi menidakkan kewujudan negara haram Israel. Perjuangan bagi sebuah negara Palestin merdeka, namun akhirnya kerana kecurangan pemimpin-pemimpin negara Arab, dan kerana rapimya perancangan Israel, akhirnya negara haram tertubuh juga.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #instabook #ulatbuku #sukabaca #sukabuku #booksworm #bookstagram #bookslover #KakiNovel #PeminatBuku #KakiBuku #jombaca #Sabahan #Sarawakian #Malaysian #pts #bukupts #TertubuhnyaNegaraHaramIsrael #NegaraHaramIsrael #israel #zainirejab #novelsejarah
Konspirasi: Aksi Pengganas dan Huru-Hara Paling Dahsyat di Dunia

10 Organisasi Yang Dianggap Berbahaya

7 Aksi Kumpulan Yang Menggemparkan

5 Aksi Ditakuti Amerika

10 Tokoh Organisasi/Gerakan Paling Dicari

7 Organisasi Berbahaya Terkaya Di Dunia

9 Serangan Ganas Paling Dahsyat Di Dunia

15 Aksi Cyber-Terrorisme Paling Dahsyat

10 Serangan Terror Di Indonesia

9 Aksi Pengganas Di Pelbagai Negara

10 Taktik Pengganas Pemusnah

10 Keganasan Penahan Tebusan Paling Dramatis

10 Aksi Di Sekolah

9 Kisah Keganasan Yang Paling Bodoh

10 Plot Pengganas Paling Aneh

10 Fakta Menarik Tentang Al-Qaeda

10 Negara Paling Banyak Pengganas

10 Gerakan Radikal Di Amerika Syarikat

10 Geng Lagenda Paling Sadis

10 Rusuhan Dengan Korban Jiwa Terbanyak

10 Huru-Hara Terdahsyat Di Pelbagai Negara

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ulatbukumalaysia #ilmu #sukabuku #jombaca #instabooks #bookworm #bookstagram #Sarawakian #Sabahan #Malaysian #MugabePress #Konspirasi #AksiPengganasdanHuruHaraPalingDahsyatdiDunia #Pengganas
KONSPIRASI: Ketua Negara Paling Unik Dan Kontroversi Di Dunia

Memuatkan konspirasi ketua negara paling unik dan kontroversi di dunia.

#sayajualbuku #kedaibuku #kedaibukuonline #bacabuku #bukumurah #sayajual #buku #sayasukabacabuku #sayasukabaca #bukumurahmalaysia #ulatbuku #ulatbukumalaysia #ilmu #sukabuku #jombaca #instabooks #bookworm #bookstagram #Sarawakian #Sabahan #Malaysian #MugabePress #Konspirasi #KetuaNegaraPalingUnikDanKontroversiDiDunia #ketuanegara #Kontroversi

Contik - это обзорщик фото и видео из Инстаграма.